En optiker är en specialist på synfel

08 januari 2020 Lily_Hansen

Misstänker man att man behöver glasögon är det dags att besöka en optiker. Det kan vara att man upplever en huvudvärk man tidigare inte haft, som kommer mer regelbundet, eller att man märker att synen förändrats och att man ser sämre men har svårt att sätta fingret på hur. Optikern hjälper till att reda ut vilket typ av synfel det rör sig om och vad man behöver för typ av glasögon för att korrigera synfelet. Vill man inte ha glasögon kan man istället välja linser som också finns i olika varianter. Det är olika från person till person vilket man upplever enklast. Vissa tycker det är omständligt med glasögon när man inte är van, och andra tycker istället att det är omständligt med linser.

 

 

Olika utbildningar inom optik

 

Vill man utbilda sig till optiker finns det två skolor i Sverige att göra det på. Utbildningen är tre år lång. En optikerassistent har kortare utbildning och man får då syssla med andra arbetsuppgifter som ofta handlar om att bistå optikern. Den utbildningen finns på folkuniversitet. En annan utbildning inom samma yrkeskategori är optometirist, och är ungefär som en vidareutbildning från optiker. Man blir då specialist och får lov att hantera speciella läkemedel.

 

En synundersökning ger svar

 

Det kan finnas flera orsaker till huvudvärk, men en vanlig orsak är att synen har förändrats. När man då anstränger sig i olika situationer för att se klart så får man huvudvärk. Om man märker att man blir tung och trött i huvudet av att läsa något kan det vara att man behöver glasögon. Man anstränger ögonen mer än vad som är normalt på grund av synfelet. Det kan då vara bra att besöka en optiker i tid, innan problemen blir värre. Några som gärna hjälper till är Direkt Optik som är en optiker i Södertälje. Läs mer om de här: https://www.xn--optikersdertlje-clb51a.se/.