Plastikkirurgi utan Jackson-näsor

13 augusti 2020 Lily_Hansen

Kirurgi är alltid förenat med särskilda risker. Det handlar trots allt om att operera på en annan människa. En läkare skär upp din hud och pillar i din kropp med sina instrument. Ibland tas organ bort från kroppen.

Huden ska därefter sys igen och läkas. Dessutom är det inte riskfritt att använda narkos. Du måste ju trots allt sövas innan du ska opereras. Smärtskalan vore annars obeskrivlig med tanke på vad kirurgen gör med din kropp även om det är med goda avsikter. Ofta handlar det till och med om liv och död där kirurgi räddar liv genom att skära upp och kräva i kroppen. 

Orättvisa representationer av plastikkirurgi 

All kirurgi är dock inte livsnödvändig, men många människor väljer ändå att operera sig av andra anledningar. Och då handlar det om operationer som syns utanpå och inte inuti, nämligen plastikkirurgi. Ibland kan plastikkirurgi ha en dålig klang. Tankarna förs ofta till kändisar som opererat sig sönder och samman.

Många kanske tänker på exempelvis Michael Jackson och hans berömda näsa som till slut knappt fanns kvar överhuvudtaget. Men så dramatiskt behöver inte plastikkirurgi vara och Jackson kanske inte är den mest representativa patienten när det kommer till skönhetsoperationer.  

 

 

Skönhetsoperationer som stärker självförtroende 

En del plastikoperationer kan dock vara helt nödvändiga ur ett perspektiv. Har man exempelvis varit med om en olycka eller blivit utsatt för brott som fullständigt mörbultat ansiktet kan plastikkirurgi vara det som räddar ett funktionellt ansikte. I andra fall handlar det om rena skönhetsoperationer för att medvetet förändra sitt utseende.

Det kan röra sig om bröstförstoringar, ansiktslyft eller bukplastik. Ibland kan det vara skillnaden mellan ett sargat självförtroende och en väg mot att lyfta bilden av sig själv och känna sig trygg med sin kropp. Men kom ihåg, inga kirurgiska ingrepp sker utan risker. Diskutera med din läkare innan du blottar dig för skalpellen.